Donorwet

13 september 2016, 10 dagen na het herseninfarct.

Het ADR, de donorwet waar ik en vele anderen zo lang voor hebben gevochten, kwam weer ter sprake in de Tweede Kamer. Ik moet eerlijk zeggen dat ik dat debat die dag niet gevolgd heb, want we hadden de hoop al opgegeven.
15.30 uur. Ik kreeg wat appjes binnen met het bericht: “gefeliciteerd” en hartjes erbij. Ik snapte deze berichten eerst niet, want ik was natuurlijk allang jarig geweest. Toen kreeg ik een nieuwsbericht toegestuurd met: “ADR door Tweede Kamer!” Verbaasd zette ik de tv aan en met m’n moeder stonden we joelend naar de tv te kijken. Voordat wij beseften wat er was gebeurd, werd ik al door Hart van Nederland gebeld. Ze vroegen of ik het nieuws al had vernomen en wat mijn reactie erop was. Ze wilden mij die avond in de uitzending, dus ze kwamen diezelfde dag nog langs voor opnames. Mijn moeder moest nog even snel naar de supermarkt omdat we voor de opnames nog even moesten eten. In het half uurtje dat ze weg was, werd ik overspoeld met appjes en telefoontjes. Ik werd gebeld door de Nederlandse Transplantatie Stichting, de Hartstichting, Radio NPO 1 en Pauw. Toen voelde ik me wel even famous, haha :). Ze wilden allemaal mijn reactie en mening weten.

HvNL kwam om 19.00 uur mij interviewen. Zonder dat ik het nieuws goed gevolgd had, moest ik een interview geven. Zwetend zat ik voor de camera, maar volgens mij ging het toch wel goed. Na het interview moesten zij het direct monteren voor de aflevering van 22.30 uur. Maar die avond moest ik om 20.45 weg omdat ik ook naar de studio van Pauw ging voor een live-opname. De cameramannen van HvNL gingen snel aan de slag en waren net op tijd klaar, zodat we tegelijk de deur uitstapten. We stapten de auto in en raceten naar Amsterdam. Eenmaal aangekomen mocht ik in de make-up. Op de make-up stoel werd ik gebeld door NPO 1 voor een interview dat die nacht werd uitgezonden. Net voor het gesprek afgerond was, werd ik al weer geroepen om naar de studio te komen voor de uitzending. Yes, ik mocht dit keer echt aan dé tafel! Ze vertelden dat ze in mijn vorige post hadden gelezen dat ik bijna in slaap viel bij het saaie politieke onderwerp, oeps! Dit mocht natuurlijk deze keer niet gebeuren. Zenuwachtig zat ik aan tafel vol met mensen die gewend zijn om te praten voor tv. Ook zat Halbe Zijlstra (fractievoorzitter VVD) aan deze tafel, die die dag tegen de donorwet had gestemd. Al met al ging het, ondanks de zenuwen, hartstikke goed. Ik kreeg de complimenten dat ik het goed kon verwoorden en dat er niets te merken was van het spraakprobleem na het herseninfarct. Die avond kwam Halbe Zijlstra nog naar me toe om me succes te wensen en hoop op een betere donorwet.
Wat was dit een drukke vermoeiende dag, maar ik ben blij dat ik dit toch gedaan heb.

Klik HIER voor fragment Hart van Nederland (vanaf 10.35)

Klik HIER voor fragment Radio NPO1 

Klik HIER voor aflevering Pauw  (vanaf 1.40)

 

HOME                  

Advertentie